dilluns, 2 de juliol del 2012

INFORME FAROS - TERCERA PART - INTEL.LIGÈNCIA EMOCIONAL A LA FAMÍLIA

Dibuix de la tristesa que plora
 
Abans d'ahir a la nit, vam fer un exercici d'anar comentant la pel·lícula "Liberad a Willy" en termes d'emocions (ja ho varen fer també amb la història d'Anna Paquin a "Volando Libre" que recomanem).

"Liberad a Willy" és la història d'un nen de 12 anys immers en la seva tristesa per la recerca de la seva mare i que troba en un amic, una balena que també viu el seu drama, consol i ganes d'ajudar-lo.

Reconèixer emocions i posar-nos a la pell de l'altre va ser l'activitat de la nit; l'última frase de la nostra petita quan la balena fa el gran salt va ser "i a on està la seva família?"

Amb aquesta frase enllacem i emfatitzem la nostra responsabilitat com a pares d'escollir la seva educació. En aquest cas, escollim parlar d'aquests temes amb la nostra filla, això és intentar anar cap el camí de ser emocionalment intel·ligent a casa, per a que ho pugui ser a fora en un futur.

Està clar que s'han de posar límits i que els nens no han d'anar a la seva imposant les seves decisions sobre les nostres, però s'ha de fer amb respecte, assimilant que els resultats es veuran a mig-llarg termini. Viure una mala estona pot ser suportable per a tothom (una baralla, una discussió, un malentés...) però conviure constantment amb emocions negatives, recordant tota l'estona el que no està bé, simplement no es sa, per a cap persona.

Ara entenem més a Sócrates quan deia "Conócete a ti mismo", no des de la perspectiva de mirar-se el melic, sinó d'escoltar-nos, de comprendre'ns i acceptar-nos des de dins per escoltar, comprendre i acceptar els altres, no és això empatia? consciència emocional intrapersonal Des d'aquesta perspectiva quan més introspecció fem, més podem ajudar al nostre entorn i als nostres petits. Estem d'acord a que la felicitat va de dins a fora i no a l'inrevés.

Fer dibuixos emocionals, explicar contes i parlar de conceptes intangibles, viure la música (cantar, ballar) són altres recursos a provar... Vols explicar-nos la teva experiència...?

Us deixem un llibre del qual ens fa moltes preguntes la nostra filla, "Les Bones Maneres", i les referències de les dos pel.lícules abans esmentades.


Reflexió de LA CANALLA

Expliquem contes que ensenyen




SWincer, (1993) "Liberad a Willy"
CBallard, (1996) "Volando libre"



 Bibliografia: Bisquerra, Rafael (Coord.); Punset, Eduard, Mora, Francisco; García Navarro, Esther; López-Cassà, Èlia; Pérez González, Juan Carlos; Lantieri, Linda; Nambiar, Madhavi, Aguilera, Pilar; Segovia, Nieves; Planells, Octavi. (2012). ¿Cómo educar las emociones? La inteligencia emocional en la infancia y la adolescencia. Esplugues de Llobregat (Barcelona): Hospital Sant Joan de Déu. 





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada