dilluns, 5 de novembre del 2012

REFLEXIÓ CANALLA - MALTRACTAMENT FÍSIC INFANTIL

telèfon per atendre nens i adolescents davant maltractaments
Fa uns dies "La Canalla Té Plans" ha estat a unes xerrades sobre maltractament físic a la primera infància. 

Com a mare, m'agradaria exposar uns punts interessants, ja que entenem que aquests temes no només hauríen d'interessar a Directors, Pediatres, Forenses, Psicòlegs, Psiquiatres, Assistents Socials... sinó a tots com a part de la tribu entorn al nen/a. Per tant, és un qüestió de treball en grup, d'escoles, sanitat, d'assistents socials, de famílies...

Maltractament es va definir com a qualsevol acció no accidental dels pares o persones que tenen cura dels infants que els provoqui danys físics o malalties. També quedà clar que el maltractament es produeix a totes les capes socials... no és una qüestió lligada a pobresa, precarietat, o necessitats bàsiques no cobertes...

Amb aquesta premisa no està malament saber una mica del tema... 

Tenim al nostre abast recursos quan som pares que ens orienten informen, ajuden... però no només això, sinó que aquests mateixos recursos serveixen com a prevenció a les famílies amb nens amb risc de patir maltractaments: són escoles de pares, associacions de lactància materna,  a on es fomenten vincles pares-nadons...

Pel que fa a la salut, gran part de les nostres actuacions vers al nadó venen indicades pels pediatres a les seves consultes, a on curiosament passem molt poc temps, si ho comparem amb les estones que els nens passen a la guarderia/escola... Potser són els recursos que tenim actualment i més ara, amb les retallades que hi ha, pot ser ens agradaria que els pediatres ens parlessin d'altres temes, a més de les mides/pes nens i cura de l'enfermetat que té en aquell moment... Potser en nens amb risc de patir maltractament l'ajuda dels pediatres podia ser més ampliada, per tant, tal com es va parlar, promoure les visites domiciliàries estaria bé (en països com EEUU, França... resulten molt eficaços en aquest tema). 
Ja que parlem d'EEUU podem donar unes dades: el cost d'atenció al maltractament és d'uns 402 milions mentre que el cost de prevenció és de 42 milions... Està clar que surt a compte, no només per la vida del nen, invertir en prevenció.

Tot s'ha de dir també està a les nostres mans de preguntar molt més a les consultes, que els pares i mares exposem dubtes en general.

Un tema que es va parlar i que no és el primer cop que parlem a La Canalla és sobre l'educació emocional dels pares i per tant saber manegar emocions davant plors perllongats, rebequeries vàries... !!compte amb el síndrome del nen sacsejat que pot provocar lesions cerebrals pel nen!!

La resiliència o la capacitat de la persona de recuperar-se d'un fet crític/circumstància difícil existeix tal com es va dir... amb recursos per distanciar-se del trauma com la xarxa de suports, acceptació fonamental del problema, sentit de vida, compromís, participació vida comunitària, creativitat, imaginació...

Per acabar anotem llibres com a recursos que parlen d'aquests temes: 

  • "Elogi de la feblesa", d'Alexandre Jollien, nascut amb paràlisi cerebral, es va llicenciar en filosofia i va escriure les seves reflexions sobre la condició humana. Dirigit a pares/mares... (92 (JOL) JOL referència per agafar en prèstec a les biblioteques de la nostra ciutat). Exemple de resiliència.

"Estela grita muy fuerte" de I.Olid i M.Vanda; conte que podeu trobar gratuïtament en aquest link i que també es pot comprar. Sobre els abusos sexuals infantils.


  •  "Cuentos libres para niñas y niños libres" de Mª Ángeles García-Maroto. Contes diferents...




  •   "Cuentos para antes de despertar" N.López Salamero.





  •  "Una posibilidad entre mil" de C. Duran i M.A. Giner. Novel.la gràfica autobiogràfica a on uns pares afronten els perills de la seva nena des que va nèixer... (C DUR referència per agafar en prèstec a les biblioteques de la nostra ciutat). Exemple de resiliència.



Es van parlar de molts més temes, que com a pares ja no exposarem, deixant clar que aquest resum/reflexió té l'objectiu de sensibilitzar-nos d'un tema que existeix i que com que existeix hi ha també recursos per prevenir/solucionar/sanar...

***Activitat formativa 31 d'octubre 2012: "El maltractament físic a la primera infància: Prevenció, Detecció, Valoració, Resiliència i Recuperabilitat de la Família" (Dr. Javier Soriano, Dr. Narcís Bardalet, Dr. Rubén Sánchez i Dr. Juan Luis Linares).



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada